Dania główne

  • Lasagne z serem, szpinakiem i pieczoną papryką

    Składniki

    10 płatów makaronu lasagne
    2 papryki czerwone
    250 g sera ricotta
    500 g mrożonego szpinaku
    1 gałka muszkatołowa
    sól i pieprz biały, mielony
    2 ząbki czosnku
    2 jaja
    500 ml mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki oliwy
    100 g sera żółtego

    Sposób wykonania

    Paprykę pieczemy w piekarniku w temperaturze 190°C przez ok. 25 minut. Obieramy ze skórki i wyjmujemy gniazda nasienne. Szpinak przesmażamy z ząbkiem czosnku na oliwie, doprawiamy odrobiną gałki muszkatołowej startej na tarce, solą oraz pieprzem. Masło rozpuszczamy, dodajemy mąkę i dokładnie łączymy. Dolewamy mleko i wszystko dokładnie mieszamy, gotujemy dodając posiekany czosnek i startą gałkę muszkatołową. Jajo mieszamy z serem. Szpinak łączymy z sosem z mleka i układamy warstwami z suchym makaronem, serem i upieczoną papryką. Wstawiamy do piekarnika na temperaturę 160°C i pieczemy przez ok. 35 minut pod przykryciem. Na koniec posypujemy startym żółtym serem.

 

Zobacz inne przepisy