Dania główne
10 płatów makaronu lasagne
2 papryki czerwone
250 g sera ricotta
500 g mrożonego szpinaku
1 gałka muszkatołowa
sól i pieprz biały, mielony
2 ząbki czosnku
2 jaja
500 ml mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki oliwy
100 g sera żółtego
Paprykę pieczemy w piekarniku w temperaturze 190°C przez ok. 25 minut. Obieramy ze skórki i wyjmujemy gniazda nasienne. Szpinak przesmażamy z ząbkiem czosnku na oliwie, doprawiamy odrobiną gałki muszkatołowej startej na tarce, solą oraz pieprzem. Masło rozpuszczamy, dodajemy mąkę i dokładnie łączymy. Dolewamy mleko i wszystko dokładnie mieszamy, gotujemy dodając posiekany czosnek i startą gałkę muszkatołową. Jajo mieszamy z serem. Szpinak łączymy z sosem z mleka i układamy warstwami z suchym makaronem, serem i upieczoną papryką. Wstawiamy do piekarnika na temperaturę 160°C i pieczemy przez ok. 35 minut pod przykryciem. Na koniec posypujemy startym żółtym serem.