Przystawki
250 g piersi gęsi wędzonej
1 główka sałaty rzymskiej
100 g sera bursztyn
100 g śliwek suszonych
50 ml rumu
50 g pistacji
4 kromki chałki
150 g mrożonych czerwonych porzeczek
100 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka miodu
1 cytryna
Pierś z gęsi lekko mrozimy, a następnie kroimy w cienkie plasterki. Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Śliwki po namoczeniu odcedzamy. Rum zatrzymujemy do sosu.
Porzeczki przesmażamy na miodzie z dodatkiem rumu. Miksujemy z sokiem z cytryny i musztardą. Dolewamy oliwy i cały czas miksujemy aż do uzyskania zawiesistej konsystencji. Chałkę pieczemy na suchej patelni na złoty kolor z każdej strony. Na sałacie układamy pierś z gęsi i posypujemy pokruszonymi pistacjami oraz pokrojonymi śliwkami. Polewamy sosem i podajemy z chałką. Gdy sos będzie za rzadki, dolewamy oliwy, a gdy zbyt kwaśny – miodu.