Dążenie do najwyższej jakości produktów i technologicznego mistrzostwa skłoniło twórców marki Philipiak Milano do przekształcenia skromnego warsztatu w nowoczesną fabrykę. W ten sposób w 1967 roku powstał zakład umożliwiający produkcję naczyń ze stali szlachetnej. Każdy produkt marki Philipiak Milano, który trafia do rąk klienta, został wyprodukowany w fabryce w Mediolanie.
Wyjątkowe walory stali szlachetnej szybko docenili klienci, a firma zyskała dodatkową motywację do wprowadzania innowacyjnych rozwiązań. Philipiak Milano jako pierwszy producent naczyń kuchennych na świecie opatentował metodę zespalania wielowarstwowego dna naczynia z jego ściankami.
Proces ten odbywa się pod naciskiem 2 tysięcy ton i wymagał inwestycji w nową infrastrukturę. Obecnie firma dysponuje dwiema fabrykami zaopatrzonymi w najnowocześniejsze linie produkcyjne oraz imponującym doświadczeniem w produkcji luksusowych naczyń kuchennych.