Informacje dotyczące pieczenia w naczyniach Philipiak
Bierzemy dużą patelnię, nakrywamy pokrywą i dobrze nagrzewamy. Po czym wkładamy tam małą misę z ciastem i nakrywamy dużą misą. W celu bezpieczeństwa i kontroli temperatury na miskę kładziemy pokrywę od dużego naczynia i gotujemy tyle czasu ile jest potrzebne.
Najpierw trzeba bardzo dobrze rozgrzać duże naczynie. Do środka włożyć odwrotnie tarkę, a na samo naczynie położyć krążek redukcyjny i pokrywę średnią. Na tarkę kładziemy kurczaka, aby niepotrzebny tłuszcz ściekał pod tarkę, a przez dziurki w krążku redukcyjnym będzie wychodziła para. Wtedy kurczak nie będzie się dusił tylko piekł.
Do pieczenia można użyć każdego naczynia z kolekcji Philipiak, ponieważ każde jest wykonane ze stali szlachetnej. Szczególnie polecamy naczynie owalne tzw. "Gęsiarkę", która ma na pewno odpowiedni kształt.
Należy tylko pamiętać, aby przed pieczeniem odkręcić termometry i uchwyty. Tworzywo z których są wykonane nie jest odporne na tak wysokie temperatury jakie panują w piekarniku.
Oczywiście można piec w naczyniach także bez używania piekarnika.
Spośród produktów do pieczenia warto wyróżnić zestaw Lasagner wykonany ze stali szlachetnej. Można w nich piec mięsa, zapiekanki, lasagne, a nawet ciasta.
W naszej ofercie posiadamy Lasagnery w trzech wielkościach – małą, średnią i dużą.