Konserwacja naczyń Philipiak
Naczynia Philipiak można myć w zmywarce, należy jednak przed włożeniem do zmywarki odkręcić termostaty oraz ręcznie malowane uchwyty naczyń.
Kiedy myjemy pokrywy w zmywarce zaleca się aby odkręcać termometry. Jeżeli myjemy ręcznie to nie ma takiej potrzeby.
Należy pamiętać o tym, iż nie wszystkie potrawy można smażyć bez dodatku tłuszczu. Smażenie jajecznicy, naleśników, placków ziemniaczanych czy panierowanych kotletów schabowych, wymaga zastosowania niewielkiej ilości tłuszczu. W tym przypadku stosujemy tzw. filtr olejowy, który pełni rolę delikatnej powłoki uniemożliwiającej przypalenie potrawy. Niewielką ilość tłuszczu rozprowadzamy specjalnym pędzelkiem lub ręcznikiem papierowym, usuwając jednocześnie jego nadmiar. Przy smażeniu z dodatkiem tłuszczu nie można nagrzewać patelni do testu kropli, ponieważ patelnia nie może być maksymalnie rozgrzana. Jak to sprawdzić? Jeśli krople wody wrzucone na patelnię "tańczą" po jej powierzchni podobnie jak krople rtęci to oznacza, że patelnia rozgrzana jest za mocno. Należy wówczas wyłączyć źródło energii i poczekać, aż patelnia trochę przestygnie. Krople wody powinny wyparować natychmiast po zetknięciu się z powierzchnią patelni - to będzie oznaczać, że można położyć filtr olejowy i smażyć jajecznicę. Ta technika dotyczy zarówno smażenia na patelniach groszkowych, płaskich jak i na patelniach ceramicznych.
Tak, naczynia Philipiak Milano posiadają Certyfikaty Jakości a także Certyfikat Profilaktyki Cholesterolowej.
W zmywarce można myć jedynie naczynie szybkowaru. Nie poleca się mycia w zmywarce pokrywy, ponieważ znajdują się na niej zawory ciśnieniowe.
Większość uchwytów zastosowanych w naczyniach marki Philipiak zbudowana jest z tworzywa sztucznego, dlatego podczas gotowania czy smażenia nie nagrzewają się. Produkty z kolekcji Philipiak I Disegno posiadają natomiast uchwyty stalowe, które mogą się lekko nagrzewać podczas długiego smażenia.
Cena naczyń różni się, ponieważ na prezentacji, która jest spotkaniem reklamowym obowiązuje cena promocyjna, natomiast w salonie obowiązują ceny katalogowe.
Plamy mogą się pojawić w wyniku złej jakości wody, jednak nie mają one negatywnego wpływu na jakość gotowanych potraw ani też na nasze zdrowie.
Naczynia mogły stać się ciemniejsze jeżeli nie zostały dokładnie umyte przed pierwszym użyciem.
W procesie produkcji naczynia są pokrywane specjalnym płynem zabezpieczającym, który należy dokładnie zmyć przed pierwszym użyciem. Zmiana koloru naczyń nie ma negatywnego wpływu na jakość potraw ani też na nasze zdrowie.
Podczas gotowania w naczyniach Philipiak tworzy się tzw. pierścień wodny z pary, który "uszczelnia" pokrywę naczynia. Jeśli jednak pary wodnej jest dużo, to pokrywka wypuści ten nadmiar, wyrównując ciśnienie w naczyniu. Jeśli powstaje taki efekt, może to oznaczać, że w naczyniu jest za dużo wody lub za dużo gotowanych produktów.
Naczynie powinno być wypełnione maksymalnie w 2/3 objętości.
Jeżeli z naczynia wydobywa się para wodna, może to również oznaczać, że w naczyniu jest za wysoka temperatura i należy zmniejszyć lub wyłączyć dopływ energii.
Informacje na temat serwisu naczyń Philipiak i możliwości składania reklamacji można uzyskać poprzez kontakt z infolinią: 0 801 405 406 lub zgłoszenie wysłane na adres e-mail: kontakt@philipiak.pl.
Instrukcja obsługi naczyń Philipiak
Aby uzyskać informacje, jak używać naczyń Philipiak, prosimy o zapoznanie się z treścią następujących kategorii: - Gotowanie w naczyniach Philipiak, Smażenie w naczyniach Philipiak, Produkty Philipiak.
W sprawie otrzymania aktualnej instrukcji obsługi naczyń Philipiak, która jest załączona do każdego kompletu naczyń, prosimy o kontakt z Biurem Obsługi Klienta Philipiak
tel./fax: (22) 613 22 82
infolinia: 801 405 406
kontakt@philipiak.pl
Każde naczynie posiada akutermiczne dno, które rozgrzewamy do smażenia w taki sam sposób. Najprościej przeprowadzić tzw. "Test kropli wody"
Na dno rozgrzanego naczynia lub patelni należy wlać kilka kropli wody i jeżeli będą się zachowywały jak rtęć, a nie parowały, to znaczy, że naczynie jest właściwie rozgrzane i gotowe do smażenia.
Na dnie naczyń, w instrukcji i na opakowaniu.
Naczynia Philipiak są objęte 25-letnią gwarancją, jednak jakość materiałów użytych do ich produkcji gwarantuje dużo dłuższy okres użytkowania.
Aby skutecznie pielęgnować naczynia Philipiak, należy używać preparatów przeznaczonych do pielęgnacji naczyń ze stali szlachetnej np. mleczko Inox Luks. Mleczko do czyszczenia naczyń z mikro-drobinkami Rubinu. Specjalistyczny środek przeznaczony do czyszczenia i pielęgnacji wyrobów ze stali szlachetnej. Innowacyjna formuła doskonale i szybko usuwa nawet najcięższe zabrudzenia. Należy polać zabrudzona powierzchnię, odczekać chwilę i przetrzeć szmatką. Na koniec wytrzeć i umyć pod bieżącą wodą. Środek zawiera dodatkowo: substancje polerujące i kwasy nieorganiczne. Do mycia naczyń nie należy używać ostrych gąbek, ani nie szorować, bo to może porysować powierzchnię naczynia. W przypadku osadu wynikającego z jakości wody plamy można usunąć za pomocą wody z octem lub wody z cytryną rozcieńczonych w proporcjach woda do octu 5:1 i na koniec umyć pod bieżącą wodą miękką szmatką.
Aby skutecznie pielęgnować naczynia Philipiak, należy używać preparatów przeznaczonych do pielęgnacji naczyń ze stali szlachetnej np. mleczko Inox Luks. Mleczko do czyszczenia naczyń z mikro-drobinkami Rubinu. Specjalistyczny środek przeznaczony do czyszczenia i pielęgnacji wyrobów ze stali szlachetnej. Innowacyjna formuła doskonale i szybko usuwa nawet najcięższe zabrudzenia. Należy polać zabrudzona powierzchnię, odczekać chwilę i przetrzeć szmatką. Na koniec wytrzeć i umyć pod bieżącą wodą. Środek zawiera dodatkowo: substancje polerujące i kwasy nieorganiczne. Do mycia naczyń nie należy używać ostrych gąbek, ani nie szorować, bo to może porysować powierzchnię naczynia. W przypadku osadu wynikającego z jakości wody plamy można usunąć za pomocą wody z octem lub wody z cytryną rozcieńczonych w proporcjach woda do octu 5:1 i na koniec umyć pod bieżącą wodą miękką szmatką.
Naczynia można myć każdym środkiem czyszczącym.
Rekomendujemy, aby używać specjalnego mleczka do stali szlachetnej produkowanego przez Firmę Philipiak.
Nowoczesny preparat z mikrogranulkami rubinu poradzi sobie z każdym zabrudzeniem. W przypadku mocnego przypalenia, naczynie należy zalać wodą i podgrzać.
Z domowych sposobów można stosować do czyszczenia naczyń np. cytrynę albo ocet szczególnie w przypadkach, kiedy pojawią się na dnie plamy związane ze złą jakością wody.
W przypadku, gdy zassała się pokrywa naczynia, prosimy delikatnie podgrzewać naczynie na niewielkim źródle ciepła do momentu, aż będzie można swobodnie ją zdjąć.