Desery
1 kg mąki
100 ml oleju
20 g soli
500 ml ciepłej wody
500 g maku
200 g bakalii
50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
100 g miodu
żółtka z 6 jaj
250 ml śmietany 36 proc.
200 ml soku pomarańczowego
50 g cukru
Mąkę mieszamy z olejem, solą i ciepłą wodą, wyrabiamy aż będzie odlepiać się od ścianek miski. Wyrobione ciasto oblewamy olejem, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na ok. godzinę. Sparzamy mak, następnie mielimy go trzykrotnie przez maszynkę, doprawiamy miodem, bakaliami i skórką pomarańczową.
Śmietanę zagotowujemy z cukrem, sok redukujemy o połową i dodajemy do śmietany. Rozmącamy żółtka jaj, a następnie wlewamy do gotującej się masy, mieszamy, odstawiamy i przelewamy przez sito, zostawiamy do wystygnięcia. Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy i rozwałkowujemy. Dodatkowo ciasto rozciągamy jeszcze tak, aby było prawie przeźroczyste. Doprawioną masę makową układamy na brzegu rozwałkowanego ciasta i zawijamy strudel. Smarujemy go rozmąconym jajem z mlekiem i pieczemy w temperaturze 190°C przez ok. 30 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem, serwujemy z sosem pomarańczowym.