Desery

  • Strudel makowy z sosem pomarańczowym

    Składniki

    1 kg mąki
    100 ml oleju
    20 g soli
    500 ml ciepłej wody
    500 g maku
    200 g bakalii
    50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
    100 g miodu

    Sos

    żółtka z 6 jaj
    250 ml śmietany 36 proc.
    200 ml soku pomarańczowego
    50 g cukru

    Sposób wykonania

    Mąkę mieszamy z olejem, solą i ciepłą wodą, wyrabiamy aż będzie odlepiać się od ścianek miski. Wyrobione ciasto oblewamy olejem, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na ok. godzinę. Sparzamy mak, następnie mielimy go trzykrotnie przez maszynkę, doprawiamy miodem, bakaliami i skórką pomarańczową.

    Sos

    Śmietanę zagotowujemy z cukrem, sok redukujemy o połową i dodajemy do śmietany. Rozmącamy żółtka jaj, a następnie wlewamy do gotującej się masy, mieszamy, odstawiamy i przelewamy przez sito, zostawiamy do wystygnięcia. Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy i rozwałkowujemy. Dodatkowo ciasto rozciągamy jeszcze tak, aby było prawie przeźroczyste. Doprawioną masę makową układamy na brzegu rozwałkowanego ciasta i zawijamy strudel. Smarujemy go rozmąconym jajem z mlekiem i pieczemy w temperaturze 190°C przez ok. 30 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem, serwujemy z sosem pomarańczowym.

 

Zobacz inne przepisy

  • Dania główne

    Pieczone uda kacze z sałatką z buraków

  • Dania główne

    Pierogi z kaszanką i konfiturą z czerwonej cebuli