Dania główne
600 g piersi z indyka
100 g upalonych płatków migdałów
sól
pieprz
100 g suszonych moreli
200 ml białego wina
50 g miodu
sok z 1 cytryny
sok z 1 pomarańczy
50 g masła
Pierś z indyka myjemy, osuszamy i kroimy w plastry, które następnie rozklepujemy, oprószamy solą i pieprzem, posypujemy upalonymi płatkami migdałów. Tak przygotowane formujemy jak zrazy, zawijamy w folię aluminiową wyłożoną pergaminem i pieczemy przez ok. 2 godziny w temperaturze 68°C.
W naczyniu karmelizujemy miód, dodajemy pokrojone suszone morele i zalewamy białym winem, redukujemy o połowę, ciągle mieszając, dodajemy sok z pomarańczy i cytryny oraz chłodne masło. Upieczone roladki z indyka wyjmujemy z folii, podajemy z sosem morelowym oraz posypane resztą upalonych płatków migdałowych.