Dania główne

  • Roladki z indyka z migdałami i sosem morelowym

    Składniki

    600 g piersi z indyka
    100 g upalonych płatków migdałów
    sól
    pieprz

    Sos

    100 g suszonych moreli
    200 ml białego wina
    50 g miodu
    sok z 1 cytryny
    sok z 1 pomarańczy
    50 g masła

    Sposób wykonania

    Pierś z indyka myjemy, osuszamy i kroimy w plastry, które następnie rozklepujemy, oprószamy solą i pieprzem, posypujemy upalonymi płatkami migdałów. Tak przygotowane formujemy jak zrazy, zawijamy w folię aluminiową wyłożoną pergaminem i pieczemy przez ok. 2 godziny w temperaturze 68°C.

    Sos

    W naczyniu karmelizujemy miód, dodajemy pokrojone suszone morele i zalewamy białym winem, redukujemy o połowę, ciągle mieszając, dodajemy sok z pomarańczy i cytryny oraz chłodne masło. Upieczone roladki z indyka wyjmujemy z folii, podajemy z sosem morelowym oraz posypane resztą upalonych płatków migdałowych.

 

Zobacz inne przepisy

  • Dania główne

    Pierogi z kaszanką i konfiturą z czerwonej cebuli

  • Dania główne

    Uszka z bryndzą w kremie z pieczonych buraków