Dania główne
2 piersi gęsi
2 g suchego majeranku
5 g cynamonu w pudrze
5 g słodkiej papryki
sól i pieprz
50 g masła
300 g winogron
100 g cukru
200 ml octu winnego
1 laska cynamonu
Pierś gęsi oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Majeranek, cynamon i paprykę mieszamy, nacieramy nimi pierś gęsi i odstawiamy na godzinę do lodówki, następnie wkładamy do rękawa foliowego, dodajemy masło, zawijamy szczelnie i pieczemy przez ok. 2,5 godziny w temperaturze ok. 68°C. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia w rękawie piekarniczym.
Wlewamy ocet do naczynia, dodajemy cukier i laskę cynamonu – po czym redukujemy płyn o połowę. Winogrona myjemy i obieramy ze skórki, kroimy na pół i usuwamy pestki. Do zredukowanego syropu dodajemy obrane winogrona, zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Pierś gęsi kroimy w cienkie plastry i podajemy polane sosem winogronowym.