Dania główne

  • Pierś gęsi w sosie winogronowym

    Składniki

    2 piersi gęsi
    2 g suchego majeranku
    5 g cynamonu w pudrze
    5 g słodkiej papryki
    sól i pieprz
    50 g masła

    Sos

    300 g winogron
    100 g cukru
    200 ml octu winnego
    1 laska cynamonu

    Sposób wykonania

    Pierś gęsi oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Majeranek, cynamon i paprykę mieszamy, nacieramy nimi pierś gęsi i odstawiamy na godzinę do lodówki, następnie wkładamy do rękawa foliowego, dodajemy masło, zawijamy szczelnie i pieczemy przez ok. 2,5 godziny w temperaturze ok. 68°C. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia w rękawie piekarniczym.

    Sos

    Wlewamy ocet do naczynia, dodajemy cukier i laskę cynamonu – po czym redukujemy płyn o połowę. Winogrona myjemy i obieramy ze skórki, kroimy na pół i usuwamy pestki. Do zredukowanego syropu dodajemy obrane winogrona, zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Pierś gęsi kroimy w cienkie plastry i podajemy polane sosem winogronowym.

 

Zobacz inne przepisy

  • Danie główne

    Rostbef z masłem i pieczonymi ziemniakami

  • Desery

    Creme brulee z glazurowaną gruszką i śliwką