Danie główne

  • Królik duszony z marchewką

    Składniki

    4 uda z królika
    4 plastry boczku wędzonego
    4 gałązki tymianku
    8 marchewek
    2 małe ziemniaki
    2 łyżeczki masła
    pół łyżeczki miodu
    pół łyżeczki świeżego posiekanego imbiru

    Sos chlebowy:

    2 kromki razowego chleba na zakwasie naturalnym
    200 ml czerwonego wytrawnego wina
    1 ząbek czosnku
    1 cebula
    2 łyżki masła
    1 łyżeczka sosu sojowego
    pół łyżeczki octu balsamicznego

    Sposób wykonania

    Uda z królika oczyść z powięzi i kości. Dopraw pieprzem i obłóż wędzonym boczkiem. Na każdy połóż gałązkę tymianku i zwiń w aluminiową folię ciasno jak roladę.
    Obsmaż na patelni z każdej strony i wstaw na 2 godziny do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni.
    Marchewkę obierz i pokrój w kawałki (odłóż i ugotuj osobno 2 marchewki do dekoracji). Ugotuj ją do miękkości w niewielkiej ilości wody z dodatkiem łyżeczki masła.
    Dodaj do tego pokrojonego ziemniaka i miksuj wszystko na gładką jednolitą masę. Po czym dopraw pozostałym masłem, miodem i posiekanym imbirem.
    Chleb pokrój w drobną kostkę.
    W naczyniu rozpuść miód i przesmaż pokrojoną cebulę i posiekany czosnek.
    Dodaj czerwone wino i gotuj aż wino odparuje do 1/3 objętości.
    Dodaj sos sojowy i ocet balsamiczny, a na końcu pokrojony drobno chleb.
    Gotuj ok. 10 min. na wolnym ogniu.

  • Komentarz dietetyka

    Mięso królika jest delikatne i chude. Zawiera od 4 do 8 proc. tłuszczu. Jest to mniej niż w wieprzowinie, ale nieco więcej niż w wołowinie, pieczeni czy polędwicy. Korzystną różnicą jest dwukrotnie wyższa zawartość dobrych kwasów tłuszczowych linolowego i alfa linolenowego. Mięso pochodzi z młodych zwierząt, dlatego jest miękkie i kruche. W kulinarnej obróbce jest cenione i znalazło zastosowanie nawet w daniach dla niemowląt. Z warzyw najwięcej jest marchewki. Po zmiksowaniu z ziemniakiem, miodem i imbirem tworzy się gładki mus, zawierający prowitaminę A, dobrą skrobię i lecznicze związki eteryczne. Do zagęszczenia sosu użyto w tym przepisie razowego chleba. To lepszy sposób niż dodatek mąki lub zasmażki. Jest to przepis na mięso z warzywami i naturalnymi przyprawami, który polecamy i życzymy smacznego!

    dr. Agnieszka Kowalik
    Specjalistka w dziedzinie zdrowego odżywiania

 

Zobacz inne przepisy

  • Desery

    Creme brulee z glazurowaną gruszką i śliwką

  • Przystawki

    Śledź marynowany w czerwonej cebuli z antonówką