Danie główne
4 uda z królika
4 plastry boczku wędzonego
4 gałązki tymianku
8 marchewek
2 małe ziemniaki
2 łyżeczki masła
pół łyżeczki miodu
pół łyżeczki świeżego posiekanego imbiru
2 kromki razowego chleba na zakwasie naturalnym
200 ml czerwonego wytrawnego wina
1 ząbek czosnku
1 cebula
2 łyżki masła
1 łyżeczka sosu sojowego
pół łyżeczki octu balsamicznego
Uda z królika oczyść z powięzi i kości. Dopraw pieprzem i obłóż wędzonym boczkiem. Na każdy połóż gałązkę tymianku i zwiń w aluminiową folię ciasno jak roladę.
Obsmaż na patelni z każdej strony i wstaw na 2 godziny do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni.
Marchewkę obierz i pokrój w kawałki (odłóż i ugotuj osobno 2 marchewki do dekoracji). Ugotuj ją do miękkości w niewielkiej ilości wody z dodatkiem łyżeczki masła.
Dodaj do tego pokrojonego ziemniaka i miksuj wszystko na gładką jednolitą masę. Po czym dopraw pozostałym masłem, miodem i posiekanym imbirem.
Chleb pokrój w drobną kostkę.
W naczyniu rozpuść miód i przesmaż pokrojoną cebulę i posiekany czosnek.
Dodaj czerwone wino i gotuj aż wino odparuje do 1/3 objętości.
Dodaj sos sojowy i ocet balsamiczny, a na końcu pokrojony drobno chleb.
Gotuj ok. 10 min. na wolnym ogniu.
Mięso królika jest delikatne i chude. Zawiera od 4 do 8 proc. tłuszczu. Jest to mniej niż w wieprzowinie, ale nieco więcej niż w wołowinie, pieczeni czy polędwicy. Korzystną różnicą jest dwukrotnie wyższa zawartość dobrych kwasów tłuszczowych linolowego i alfa linolenowego. Mięso pochodzi z młodych zwierząt, dlatego jest miękkie i kruche. W kulinarnej obróbce jest cenione i znalazło zastosowanie nawet w daniach dla niemowląt. Z warzyw najwięcej jest marchewki. Po zmiksowaniu z ziemniakiem, miodem i imbirem tworzy się gładki mus, zawierający prowitaminę A, dobrą skrobię i lecznicze związki eteryczne. Do zagęszczenia sosu użyto w tym przepisie razowego chleba. To lepszy sposób niż dodatek mąki lub zasmażki. Jest to przepis na mięso z warzywami i naturalnymi przyprawami, który polecamy i życzymy smacznego!
dr. Agnieszka Kowalik
Specjalistka w dziedzinie zdrowego odżywiania