Danie główne
4 połówki piersi kurczaka z kostką
150 g suszonych pomidorów
w zalewie olejowej
50 g sera parmezan lub wędzonego typu oscypek
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 ząbek czosnku
pieprz biały mielony
150 g sera pleśniowego niebieskiego
1 cytryna
1 ząbek czosnku
200 ml jogurtu naturalnego
pół łyżeczki sosu sojowego
50 ml oliwy
Z kurczaka oczyść kostkę. Natnij pierś z kurczaka tak, aby powstała przestrzeń na farsz.
Pomidory suszone dokładnie posiekaj nożem.
Ser zetrzyj na tarce o drobnych otworach.
Czosnek posiekaj i delikatnie przesmaż.
Ser wymieszaj z czosnkiem, pomidorami i posiekaną natką pietruszki. Wyrób dokładnie farsz i nadziewaj nim pierś z kurczaka.
Obsmaż na patelni z każdej strony na złoty kolor, przykryj pokrywką i wyłącz źródło ciepła.
Ser pleśniowy zmiksuj z jogurtem, oliwą i czosnkiem.
Dodaj sok z cytryny, po czym dopraw pieprzem i sosem sojowym.
Można podawać z przesmażonymi młodymi cebulkami lub cukinią.
Wystarczy przeczytać sposób przygotowania, aby pobudzić kubki smakowe i apetyt. Mięso drobiowe jest delikatne i bez specyficznego smaku, ale farsz i sos nadają całości mocnego, aromatycznego zapachu i smaku. Dla smakoszy kulinarnych nowości przepis może być atrakcyjny. Ale uwaga, ilość użytego sera pleśniowego i parmezanu sprawia, że zawartość tłuszczu i nasyconych kwasów tłuszczowych jest znaczna, a tym samym i kaloryczność każdej porcji (około 450 kcal). Warto o tym pamiętać i dostosować skład przepisu lub wielkość porcji dla poszczególnych osób przy stole.
dr. Agnieszka Kowalik
Specjalistka w dziedzinie zdrowego odżywiania