Desery

  • Ciasto drożdżowe z dynią i suszoną żurawiną

    Składniki

    500 g mąki
    130 ml żółtek jaj
    50 g pieczonej dyni
    135 g cukru
    50 g drożdży
    165 ml ciepłego mleka
    135 g masła
    100 g żurawiny

    Sposób wykonania

    Do ciepłego mleka dodajemy drożdże i cukier, obsypujemy częścią mąki i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy zaczyna rosnąć, dodajemy żółtka jaj, dynię pieczoną, resztkę mąki i cukru oraz suszoną żurawinę. Z tego wyrabiamy ciasto do momentu aż zacznie nam się odklejać od rąk. Pod koniec wyrabiania dodajemy ciepłe rozpuszczone masło i jeszcze wyrabiamy. Gotowe przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i odstawiamy jeszcze do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. godzinę, po upieczeniu smarujemy klarowanym masłem.

 

Zobacz inne przepisy

  • Dania główne

    Uszka z bryndzą w kremie z pieczonych buraków

  • Dania główne

    Pieczona kaczka z jabłkiem na chrupiącej chałce