Przystawki

  • Roladki z karpia z sosem beszamelowym

    Składniki

    500 g filetów z karpia
    2 liście chrzanu
    50 ml 36 proc. śmietany
    10 g kopru
    2 filety anchois
    skórka z cytryny
    sól i pieprz

    Sos:

    500 ml mleka
    100 g masła
    60 g mąki
    1 gałka muszkatołowa
    sól i pieprz
    1 ząbek czosnku
    2 liście laurowe
    2 ziarna ziela angielskiego

    Sposób wykonania

    Filety z karpia oczyszczamy, osuszamy i obieramy ze skóry. Oddzielamy (odkrajamy) polędwiczki z fileta (górną część), a brzuchy miksujemy z dodatkiem śmietanki oraz kopru, po czym doprawiamy solą i pieprzem, otartą skórką z cytryny i posiekanymi filecikami anchois. Na folii rozkładamy umyte liście chrzanu z wyciętymi łodyżkami. Na liściu układamy polędwiczki z karpia, na to szprycujemy mus z brzuchów i przykrywamy kolejną polędwiczką. Zawijamy w rulon tak, aby powstała rolada cała w liściach chrzanu. Uformowane roladki gotujemy na parze ok. 12 minut.

    Sos

    Mleko zagotowujemy z liściem laurowym, zielem angielskim i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Masło rozpuszczamy w naczyniu, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę pierwszego stopnia (jasną). Do gotującego się mleka dodajemy zasmażkę, doprawiamy otartą gałką muszkatołową, solą, pieprzem i gotujemy aż sos stanie się gęsty. Ugotowane roladki wyjmujemy z folii, układamy do naczynia, polewamy sosem beszamelowym i zapiekamy w piekarniku o temperaturze 160°C przez ok. 5 minut.

 

Zobacz inne przepisy

  • Dania główne

    Uszka z bryndzą w kremie z pieczonych buraków