Przystawki
• 400 g koziego sera dojrzewającego (mini roladka) | Sos malinowy: |
• 400 g mieszanych sałat z ziołami | • 100 ml oliwy z oliwek |
• 50 g orzechów laskowych | • 1 łyżeczka musztardy |
• 200 g malin | • 1 łyżeczka miodu |
• 2 gruszki | • 1 cytryna |
• 2 łyżki miodu | • 50 g malin (mogą być mrożone) |
• 1 cytryna | |
• 100 ml wina białego wytrawnego | |
Kozi ser pokrój na plastry szerokości 1,5 cm.
Rozłóż na blasze z pergaminem i zapiecz w piekarniku pod grzałką na złoty kolor.
Orzechy laskowe upiecz w piekarniku i zdejmij z nich skórkę.
Pokrusz na mniejsze kawałki.
Gruszki pokrój, miód rozpuść na patelni i dodaj startą skórkę z potowy cytryny.
Układaj gruszki w miodzie i chwilę je podgotuj.
Dodaj wino i sok z cytryny.
Duś gruszki aż będą miękkie, a sos zgęstnieje do konsystencji syropu.
Maliny zmiksuj z miodem i musztardą oraz sokiem z cytryny.
Dolewaj powoli oliwę, cały czas mieszając.
Zapieczony kozi ser układaj z sałatami na talerzu i dekoruj całymi malinami oraz pokruszonymi orzechami laskowymi.
Delikatnie polej sosem.
Na bazie mieszanych sałat z ziołami i sera koziego powstaje ta zupełnie odmienna smakowo sałatka. Ser ma charakterystyczny, dość ostry smak, który zostaje „złamany" smażonymi gruszkami o wyraźnie słodko-kwaskowym smaku. A to za sprawą miodu, białego wytrawnego wina i cytryny. Całość na koniec polewamy delikatnie sosem malinowo-miodowo-musztardowym, dekorujemy malinami i orzechami laskowymi. Ten przepis to ciekawy pomysł na przekąskę lub starter przed daniem głównym. Kolorowo wyglądający talerz tej sałatki może zaskoczyć gości nie tylko wyglądem, ale też niebanalnym połączeniem aromatów i smaków.
dr. Agnieszka Kowalik
Specjalistka w dziedzinie zdrowego odżywiania