Desery
600 g ciasta francuskiego
1 ananas świeży lub z puszki
1 limonka
1 cytryna
3 gwiazdki anyżu
1 laska cynamonu
100 ml białego wytrawnego wina
2 łyżki miodu
100 g cukru pudru
100 g masła
100 g pudru migdałowego
2 jaja
40 g mąki pszennej
Masło ucieraj z cukrem i dodawaj powoli jaja.
Następnie wymieszaj wszystko z mąką i pudrem migdałowym.
Ciasto francuskie pokrój starannie na prostokąty i na środku każdego z nich posmaruj cienką warstwę masy migdałowej.
Wstaw do zamrażarki na 20 min.
Z ananasa wykrój środek i pokrój na plastry szerokości ok. 1,5 cm.
Miód rozpuść na patelni i dodaj do niego anyż i cynamon, ułóż ananasa, dolej wino i skórkę oraz sok z limonki i cytryny.
Gotuj na wolnym ogniu ok. 20 min. Wyjmij ananasa i ostudź. Następnie układaj na zmrożonej masie migdałowej i wstaw szybko do piekarnika o temperaturze 200 stopni C na ok. 15 min.
Lasagnera to bardzo praktyczne naczynie, doskonale sprawdzające się w różnych rolach w kuchni – podczas przechowywania potraw, pieczenia w piekarniku czy marynowania. Łatwe w czyszczeniu i wygodne w użyciu, dzięki eleganckiemu wyglądowi może służyć nawet do serwowania potraw.