Danie główne

  • Papardelle z gęsią i kurkami z suszonym pomidorem

    Składniki

    300 g makaronu papardelle
    1 uduszone udo z gęsi (patrz przepis na udo z gęsi)
    300 g świeżych kurek
    500 ml słodkiej śmietanki
    2 ząbki czosnku
    1 cebula
    2 pomidory
    50 g suszonych pomidorów
    3 łyżki startego parmezanu
    2 gałązki świeżego majeranku
    sól i pieprz biały mielony

    Sposób wykonania

    Makaron gotuj we wrzącej osolonej wodzie przez ok. 6–8 min.
    Udo z gęsi obierz, oddzielając mięso od kości. Mięso dokładnie pokrój w cienkie paski.
    Kurki opłucz w osolonej wodzie, zmieniając co najmniej trzy razy wodę. Obsmaż na patelni na złoty kolor.
    Czosnek pokrój w plastry, cebulę posiekaj, pomidory suszone pokrój w paski. Świeże pomidory pokrój na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne, a miąższ pokrój w drobną kostkę wielkości 1 cm.
    Cebulę, mięso z gęsi i czosnek dodaj do przesmażonych kurek.
    Zalej słodką śmietanką i chwilę podgotuj.
    Dodaj suszone pomidory i 2 gałązki majeranku.
    Gotuj ok. 4 min. na wolnym ogniu, po czym dopraw solą i i pieprzem.
    Dodaj do sosu ugotowany makaron i świeże pomidory.
    Na koniec dosyp starty ser parmezan.

  • Komentarz dietetyka

    Podstawą tego dania jest makaron papardelle, często podawany we Włoszech, razem z dziczyzną lub podrobami. Ze względu na dużą zawartość skrobi, makarony należą do produktów dostarczających w diecie znacznej ilości węglowodanów. Odmiennością w tej propozycji na makaronowe danie jest mięso z gęsi. To dość rzadko stosowany obecnie w polskiej kuchni gatunek mięsa. W staropolskiej kuchni natomiast jednym z przysmaków był krupnik na gęsinie. Mięso z młodej gęsi, a zwłaszcza podudzie i pierś są najdelikatniejsze i najchudsze. Doskonale nadają się na dania duszone, smażone oraz pieczone. Aromat mięsa, w różnych daniach z gęsi doskonale podkreśla majeranek, mielony kminek lub imbir. W tym przepisie z połączenia obsmażonych kurek, pasków mięsa, cebuli, czosnku, suszonych pomidorów, przypraw i śmietany powstaje aromatyczny sos. Wystarczy już tylko wymieszać z makaronem, dodać świeże pomidory i posypać parmezanem. Takie danie pobudza apetyt.

    dr. Agnieszka Kowalik
    Specjalistka w dziedzinie zdrowego odżywiania

 

Zobacz inne przepisy

  • Dania główne

    Okoń morski pieczony w liściach chrzanu

  • Dania główne

    Uszka z bryndzą w kremie z pieczonych buraków