Danie główne
300 g makaronu papardelle
1 uduszone udo z gęsi (patrz przepis na udo z gęsi)
300 g świeżych kurek
500 ml słodkiej śmietanki
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 pomidory
50 g suszonych pomidorów
3 łyżki startego parmezanu
2 gałązki świeżego majeranku
sól i pieprz biały mielony
Makaron gotuj we wrzącej osolonej wodzie przez ok. 6–8 min.
Udo z gęsi obierz, oddzielając mięso od kości. Mięso dokładnie pokrój w cienkie paski.
Kurki opłucz w osolonej wodzie, zmieniając co najmniej trzy razy wodę. Obsmaż na patelni na złoty kolor.
Czosnek pokrój w plastry, cebulę posiekaj, pomidory suszone pokrój w paski. Świeże pomidory pokrój na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne, a miąższ pokrój w drobną kostkę wielkości 1 cm.
Cebulę, mięso z gęsi i czosnek dodaj do przesmażonych kurek.
Zalej słodką śmietanką i chwilę podgotuj.
Dodaj suszone pomidory i 2 gałązki majeranku.
Gotuj ok. 4 min. na wolnym ogniu, po czym dopraw solą i i pieprzem.
Dodaj do sosu ugotowany makaron i świeże pomidory.
Na koniec dosyp starty ser parmezan.
Podstawą tego dania jest makaron papardelle, często podawany we Włoszech, razem z dziczyzną lub podrobami. Ze względu na dużą zawartość skrobi, makarony należą do produktów dostarczających w diecie znacznej ilości węglowodanów. Odmiennością w tej propozycji na makaronowe danie jest mięso z gęsi. To dość rzadko stosowany obecnie w polskiej kuchni gatunek mięsa. W staropolskiej kuchni natomiast jednym z przysmaków był krupnik na gęsinie. Mięso z młodej gęsi, a zwłaszcza podudzie i pierś są najdelikatniejsze i najchudsze. Doskonale nadają się na dania duszone, smażone oraz pieczone. Aromat mięsa, w różnych daniach z gęsi doskonale podkreśla majeranek, mielony kminek lub imbir. W tym przepisie z połączenia obsmażonych kurek, pasków mięsa, cebuli, czosnku, suszonych pomidorów, przypraw i śmietany powstaje aromatyczny sos. Wystarczy już tylko wymieszać z makaronem, dodać świeże pomidory i posypać parmezanem. Takie danie pobudza apetyt.
dr. Agnieszka Kowalik
Specjalistka w dziedzinie zdrowego odżywiania