Poradnik

Jak używać naczyń Philipiak, aby wykorzystać
ich funkcjonalność i przygotować zdrowe posiłki

Poradnik

Produkty

Konserwacja naczyń Philipiak

Produkty
  • Czy można myć naczynia Philipiak w zmywarce?

    Naczynia Philipiak można myć w zmywarce, należy jednak przed włożeniem do zmywarki odkręcić termostaty oraz ręcznie malowane uchwyty naczyń.

  • Czy można myć termometry na pokrywach naczyń Philipiak Milano, czy trzeba je zdejmować za każdym razem?

    Kiedy myjemy pokrywy w zmywarce zaleca się aby odkręcać termometry. Jeżeli myjemy ręcznie to nie ma takiej potrzeby.

  • Czy można smażyć na patelni groszkowej w mięsa panierowane?

    Należy pamiętać o tym, iż nie wszystkie potrawy można smażyć bez dodatku tłuszczu. Smażenie jajecznicy, naleśników, placków ziemniaczanych czy panierowanych kotletów schabowych, wymaga zastosowania niewielkiej ilości tłuszczu. W tym przypadku stosujemy tzw. filtr olejowy, który pełni rolę delikatnej powłoki uniemożliwiającej przypalenie potrawy. Niewielką ilość tłuszczu rozprowadzamy specjalnym pędzelkiem lub ręcznikiem papierowym, usuwając jednocześnie jego nadmiar. Przy smażeniu z dodatkiem tłuszczu nie można nagrzewać patelni do testu kropli, ponieważ patelnia nie może być maksymalnie rozgrzana. Jak to sprawdzić? Jeśli krople wody wrzucone na patelnię "tańczą" po jej powierzchni podobnie jak krople rtęci to oznacza, że patelnia rozgrzana jest za mocno. Należy wówczas wyłączyć źródło energii i poczekać, aż patelnia trochę przestygnie. Krople wody powinny wyparować natychmiast po zetknięciu się z powierzchnią patelni - to będzie oznaczać, że można położyć filtr olejowy i smażyć jajecznicę. Ta technika dotyczy zarówno smażenia na patelniach groszkowych, płaskich jak i na patelniach ceramicznych.

  • Czy naczynia Philipiak Milano posiadają Certyfikat Jakości?

    Tak, naczynia Philipiak Milano posiadają Certyfikaty Jakości a także Certyfikat Profilaktyki Cholesterolowej.

  • Czy szybkowar Philipiak można myć w zmywarce?

    W zmywarce można myć jedynie naczynie szybkowaru. Nie poleca się mycia w zmywarce pokrywy, ponieważ znajdują się na niej zawory ciśnieniowe.

  • Czy uchwyty naczyń Philipiak nagrzewają się?

    Większość uchwytów zastosowanych w naczyniach marki Philipiak zbudowana jest z tworzywa sztucznego, dlatego podczas gotowania czy smażenia nie nagrzewają się. Produkty z kolekcji Philipiak I Disegno posiadają natomiast uchwyty stalowe, które mogą się lekko nagrzewać podczas długiego smażenia.

     
  • Dlaczego cena naczyń Philipiak Milano różni się na prezentacji i w salonie?

    Cena naczyń różni się, ponieważ na prezentacji, która jest spotkaniem reklamowym obowiązuje cena promocyjna, natomiast w salonie obowiązują ceny katalogowe.

  • Dlaczego na naczyniach zostają jasne i białe plamy po gotowaniu niektórych dań? Czy zagrażają one naszemu zdrowiu?

    Plamy mogą się pojawić w wyniku złej jakości wody, jednak nie mają one negatywnego wpływu na jakość gotowanych potraw ani też na nasze zdrowie.

  • Dlaczego naczynia stały się ciemniejsze po pierwszym użyciu?

    Naczynia mogły stać się ciemniejsze jeżeli nie zostały dokładnie umyte przed pierwszym użyciem.

    W procesie produkcji naczynia są pokrywane specjalnym płynem zabezpieczającym, który należy dokładnie zmyć przed pierwszym użyciem. Zmiana koloru naczyń nie ma negatywnego wpływu na jakość potraw ani też na nasze zdrowie.

  • Dlaczego pokrywa naczynia podczas gotowania nie zasysa się, wypuszczając parę na zewnątrz?

    Podczas gotowania w naczyniach Philipiak tworzy się tzw. pierścień wodny z pary, który "uszczelnia" pokrywę naczynia. Jeśli jednak pary wodnej jest dużo, to pokrywka wypuści ten nadmiar, wyrównując ciśnienie w naczyniu. Jeśli powstaje taki efekt, może to oznaczać, że w naczyniu jest za dużo wody lub za dużo gotowanych produktów.

    Naczynie powinno być wypełnione maksymalnie w 2/3 objętości.

    Jeżeli z naczynia wydobywa się para wodna, może to również oznaczać, że w naczyniu jest za wysoka temperatura i należy zmniejszyć lub wyłączyć dopływ energii.

  • Gdzie mogę uzyskać informację na temat serwisu i reklamacji produktów Philipiak?

    Informacje na temat serwisu naczyń Philipiak i możliwości składania reklamacji można uzyskać poprzez kontakt z infolinią: 0 801 405 406 lub zgłoszenie wysłane na adres e-mail: kontakt@philipiak.pl.

  • Gdzie mogę uzyskać informacje, jak używać naczyń Philipiak?

    Instrukcja obsługi naczyń Philipiak

    Aby uzyskać informacje, jak używać naczyń Philipiak, prosimy o zapoznanie się z treścią następujących kategorii: - Gotowanie w naczyniach Philipiak, Smażenie w naczyniach Philipiak, Produkty Philipiak.

    W sprawie otrzymania aktualnej instrukcji obsługi naczyń Philipiak, która jest załączona do każdego kompletu naczyń, prosimy o kontakt z Biurem Obsługi Klienta Philipiak

    tel./fax: (22) 613 22 82
    infolinia: 801 405 406
    kontakt@philipiak.pl

  • Jak dowiedzieć się o tym czy rozgrzała się patelnia ze zwykłym dnem nie nakrywając jej pokrywą?

    Każde naczynie posiada akutermiczne dno, które rozgrzewamy do smażenia w taki sam sposób. Najprościej przeprowadzić tzw. "Test kropli wody"

    Na dno rozgrzanego naczynia lub patelni należy wlać kilka kropli wody i jeżeli będą się zachowywały jak rtęć, a nie parowały, to znaczy, że naczynie jest właściwie rozgrzane i gotowe do smażenia.

  • Jak dowiedzieć się o tym gdzie są produkowane naczynia? Gdzie to jest napisane?

    Na dnie naczyń, w instrukcji i na opakowaniu.

  • Jak długo można używać naczyń Philipiak?

    Naczynia Philipiak są objęte 25-letnią gwarancją, jednak jakość materiałów użytych do ich produkcji gwarantuje dużo dłuższy okres użytkowania.

  • Jak najlepiej dbać o naczynia Philipiak?

    Aby skutecznie pielęgnować naczynia Philipiak, należy używać preparatów przeznaczonych do pielęgnacji naczyń ze stali szlachetnej np. mleczko Inox Luks. Mleczko do czyszczenia naczyń z mikro-drobinkami Rubinu. Specjalistyczny środek przeznaczony do czyszczenia i pielęgnacji wyrobów ze stali szlachetnej. Innowacyjna formuła doskonale i szybko usuwa nawet najcięższe zabrudzenia. Należy polać zabrudzona powierzchnię, odczekać chwilę i przetrzeć szmatką. Na koniec wytrzeć i umyć pod bieżącą wodą. Środek zawiera dodatkowo: substancje polerujące i kwasy nieorganiczne. Do mycia naczyń nie należy używać ostrych gąbek, ani nie szorować, bo to może porysować powierzchnię naczynia. W przypadku osadu wynikającego z jakości wody plamy można usunąć za pomocą wody z octem lub wody z cytryną rozcieńczonych w proporcjach woda do octu 5:1 i na koniec umyć pod bieżącą wodą miękką szmatką.

  • Jak usunąć osad od twardej wody z naczyń Philipiak?

    Aby skutecznie pielęgnować naczynia Philipiak, należy używać preparatów przeznaczonych do pielęgnacji naczyń ze stali szlachetnej np. mleczko Inox Luks. Mleczko do czyszczenia naczyń z mikro-drobinkami Rubinu. Specjalistyczny środek przeznaczony do czyszczenia i pielęgnacji wyrobów ze stali szlachetnej. Innowacyjna formuła doskonale i szybko usuwa nawet najcięższe zabrudzenia. Należy polać zabrudzona powierzchnię, odczekać chwilę i przetrzeć szmatką. Na koniec wytrzeć i umyć pod bieżącą wodą. Środek zawiera dodatkowo: substancje polerujące i kwasy nieorganiczne. Do mycia naczyń nie należy używać ostrych gąbek, ani nie szorować, bo to może porysować powierzchnię naczynia. W przypadku osadu wynikającego z jakości wody plamy można usunąć za pomocą wody z octem lub wody z cytryną rozcieńczonych w proporcjach woda do octu 5:1 i na koniec umyć pod bieżącą wodą miękką szmatką.

  • Jakimi środkami można myć naczynia Philipiak?

    Naczynia można myć każdym środkiem czyszczącym.

    Rekomendujemy, aby używać specjalnego mleczka do stali szlachetnej produkowanego przez Firmę Philipiak.
    Nowoczesny preparat z mikrogranulkami rubinu poradzi sobie z każdym zabrudzeniem. W przypadku mocnego przypalenia, naczynie należy zalać wodą i podgrzać.
    Z domowych sposobów można stosować do czyszczenia naczyń np. cytrynę albo ocet szczególnie w przypadkach, kiedy pojawią się na dnie plamy związane ze złą jakością wody.

  • Zassała mi się pokrywa naczynia. Co robić?

    W przypadku, gdy zassała się pokrywa naczynia, prosimy delikatnie podgrzewać naczynie na niewielkim źródle ciepła do momentu, aż będzie można swobodnie ją zdjąć.

Gotowanie

Porady dotyczace gotowania

Gotowanie
  • Dlaczego pokrywa naczynia podczas gotowania nie zasysa się, wypuszczając parę na zewnątrz?

    Podczas gotowania w naczyniach Philipiak tworzy się tzw. pierścień wodny z pary, który "uszczelnia" pokrywę naczynia. Jeśli jednak pary wodnej jest dużo, to pokrywka wypuści ten nadmiar, wyrównując ciśnienie w naczyniu. Jeśli powstaje taki efekt, może to oznaczać, że w naczyniu jest za dużo wody lub za dużo gotowanych produktów.

    Naczynie powinno być wypełnione maksymalnie w 2/3 objętości.

    Jeżeli z naczynia wydobywa się para wodna, może to również oznaczać, że w naczyniu jest za wysoka temperatura i należy zmniejszyć lub wyłączyć dopływ energii.

  • Gotowanie ryżu i kaszy - instrukcja krok po kroku

    Gotowanie ryżu i kaszy różni się od standardowego gotowania krótszym czasem korzystania z energii cieplnej i możliwością dokładnego, równomiernego wyprażenia kaszy czy ryżu na akutermicznym dnie naczynia.

    • Wsyp kaszę lub ryż do naczynia. Włącz źródło energii cieplnej. Podgrzej naczynie, mieszając kaszę lub ryż.
    • Podpraż chwilę kaszę lub ryż, aż zacznie pachnieć – około 1 minuty. Zalej gorącą wodą w stosunku woda:kasza – 2:1 (proporcje mogą się zmienić w zależności od gatunku kaszy czy ryżu). W połowie standardowego czasu gotowania kaszy czy ryżu wyłącz źródło ciepła. Potrawa dogotuje się, korzystając z energii skumulowanej w dnie naczynia.
  • Gotowanie na parze - instrukcja krok po kroku

     

    • Do naczynia wlej tyle wody lub rosołu, aby dno naczynia było zalane do wysokości około 1 cm. Zagotuj wodę lub rosół.
    • Teraz umieść na nim naczynie do gotowania na parze. W naczyniu do gotowania na parze ułóż produkty, które chcesz ugotować. Włącz źródło energii. Przyjmij standardowy czas gotowania. Można wyłączyć źródło energii cieplnej około 10 minut przed końcem gotowania na parze. W podobny sposób, co warzywa, można gotować na parze ryż lub kasze.
    • Jeśli podczas gotowania zauważysz, że spod pokrywki wydobywa się para, zmniejsz źródło ciepła

     
  • Gotowanie w systemie wieżowym

    Są dwie proste zasady efektywnego gotowania w systemie wieżowym.

    • Potrawa, która gotuje się najdłużej, gotuje się na dole wieży.
    • Jeśli dostawiasz kolejne elementy do wieży – zarówno pierwsze naczynie, jak i kolejne naczynia muszą być rozgrzane – wskaźnik termometru powinien się znajdować na zielonym polu. Wyjątek stanowi misa, ona nagrzeje się wystarczająco już po dostawieniu jej do wieży, ponieważ nie ma akutermicznego dna.

    KOMBINACJE GOTOWANIA W SYSTEMIE WIEŻOWYM

    • Mała wieża I – na dużym lub średnim naczyniu umieszczamy naczynie do gotowania na parze (naczynie do gotowania na parze pasuje do średniego i do dużego naczynia) i przykrywamy zwykłą pokrywą.
    • Mała wieża II – na średnim naczyniu umieszczamy tarkę. Przykrywamy misą, a na niej stawiamy małe naczynie z wcześniej podgrzanym dnem i przykrywamy pokrywą.
    • Mała wieża rozszerzona – na dużym lub średnim naczyniu umieszczamy naczynie do gotowania na parze (naczynie do gotowania na parze pasuje do średniego i do dużego naczynia), na naczyniu do gotowania na parze kładziemy krążek redukcyjny i tarkę. Przykrywamy misą.
    • Średnia wieża – na dużym naczyniu umieszczamy naczynie do gotowania na parze, na naczyniu do gotowania na parze kładziemy krążek redukcyjny i tarkę. Przykrywamy misą, a na nią ustawiamy średnie naczynie (z wcześniej podgrzanym dnem) i przykrywamy średnią pokrywą.
    • Duża wieża – na dużym naczyniu umieszczamy naczynie do gotowania na parze, na naczyniu do gotowania na parze kładziemy krążek redukcyjny. Przykrywamy misą, a na nią stawiamy średnie naczynie (z wcześniej podgrzanym dnem), na naczynie kładziemy tarkę, przykrywamy średnią misą i na niej umieszczamy wcześniej podgrzane małe naczynie.

     
  • Gotowanie warzyw w małej ilości wody - instrukcja gotowania krok po kroku

    Przed gotowaniem należy dokładnie umyć warzywa. Do gotowania bez wody mogą one pozostać wilgotne. Po umyciu włóż warzywa do zimnego naczynia tak, aby wypełnić je maksymalnie do 2/3 pojemności. Dolej 2-3 łyżki wody lub więcej, jeśli jest to największe naczynie, a warzyw jest dużo. Następnie przykryj naczynie pokrywką i włącz źródło ciepła.

    • Kiedy wskaźnik termometru znajdzie się na zielonym polu, możesz zmniejszyć źródło ciepła. Podczas gotowania na włączonym źródle energii należy pilnować, aby wskaźnik termometru nie znalazł się na czerwonym polu. W trakcie gotowania bez wody nie należy zaglądać od naczynia czyli nie odkrywać pokrywki aż do końca gotowania.
    • Proponujemy wyłączać źródło energii w połowie standardowego czasu gotowania potrawy. Po wyłączeniu źródła ciepła, warzywa będą się gotowały dzięki energii zgromadzonej w akutermicznym dnie naczynia.
    • Jeśli zachodzi taka potrzeba – np. temperatura w naczyniu jest za wysoka, i nadmiernie wydobywa się spod pokrywki para w trakcie gotowania, dodaj łyżkę lub dwie wody. Możesz też wymieszać wtedy produkty.
    • Warzywa gotowane w ten sposób zachowują bogactwo aromatów i składników odżywczych, dlatego nie trzeba ich solić ani przed, ani po ugotowaniu.
  • Gotowanie ziemniaków w małej ilości wody - instrukcja krok po kroku

    Dokładnie umyj ziemniaki i włóż wilgotne do zimnego naczynia, wypełniając je maksymalnie do 2/3 objętości. Dolej 2-3 łyżki wody, lub więcej w zależności od wielkości naczynia oraz ilości ziemniaków. Należy pamiętać, iż podczas procesu gotowania w naczyniu powinno się wytworzyć tyle pary wodnej, aby dzięki cyrkulacji produkty mogły się ugotować. Przykryj naczynie pokrywką i włącz źródło energii.

    • Kiedy wskaźnik termometru znajdzie się na zielonym polu, możesz zmniejszyć źródło ciepła. Podczas gotowania na włączonym źródle energii należy pilnować, aby wskaźnik termometru nie znalazł się na czerwonym polu. Nie odkrywaj pokrywki, aż do końca gotowania.

      Proponujemy wyłączać źródło energii w połowie standardowego czasu gotowania ziemniaków. Po wyłączeniu źródła energii ziemniaki będą się nadal gotowały dzięki energii zgromadzonej w akutermicznym dnie naczynia.
    • Jeśli zachodzi taka potrzeba np. temperatura w naczyniu jest zbyt wysoka, w trakcie gotowania dodaj łyżkę lub dwie wody. Możesz też wymieszać produkty. Staraj się jednak nie zaglądać do naczynia, ponieważ będzie uciekała para potrzebna do gotowania.
    • Warzywa gotowane w ten sposób zachowują bogactwo aromatów i składników odżywczych, dlatego nie trzeba ich solić ani przed ani po ugotowaniu.
  • Jak gotować galaretę w szybkowarze? Ile czasu?

    Galaretę należy gotować w szybkowarze od 40 do 60 minut, w zależności od przepisu.

Pieczenie

Informacje dotyczące pieczenia w naczyniach Philipiak

Pieczenie
  • Jak upiec ciasto?

    Bierzemy dużą patelnię, nakrywamy pokrywą i dobrze nagrzewamy. Po czym wkładamy tam małą misę z ciastem i nakrywamy dużą misą. W celu bezpieczeństwa i kontroli temperatury na miskę kładziemy pokrywę od dużego naczynia i gotujemy tyle czasu ile jest potrzebne.

  • Jak upiec kurczaka w naczyniu Philipiak bez użycia piekarnika?

    Najpierw trzeba bardzo dobrze rozgrzać duże naczynie. Do środka włożyć odwrotnie tarkę, a na samo naczynie położyć krążek redukcyjny i pokrywę średnią. Na tarkę kładziemy kurczaka, aby niepotrzebny tłuszcz ściekał pod tarkę, a przez dziurki w krążku redukcyjnym będzie wychodziła para. Wtedy kurczak nie będzie się dusił tylko piekł.

  • W których naczyniach Philipiak mogę piec?

    Do pieczenia można użyć każdego naczynia z kolekcji Philipiak, ponieważ każde jest wykonane ze stali szlachetnej. Szczególnie polecamy naczynie owalne tzw. "Gęsiarkę", która ma na pewno odpowiedni kształt.

    Należy tylko pamiętać, aby przed pieczeniem odkręcić termometry i uchwyty. Tworzywo z których są wykonane nie jest odporne na tak wysokie temperatury jakie panują w piekarniku.

    Oczywiście można piec w naczyniach także bez używania piekarnika.

    Spośród produktów do pieczenia warto wyróżnić zestaw Lasagner wykonany ze stali szlachetnej. Można w nich piec mięsa, zapiekanki, lasagne, a nawet ciasta.

    W naszej ofercie posiadamy Lasagnery w trzech wielkościach – małą, średnią i dużą.

     

Smażenie

Jak zdrowo smażyć na patelniach Philipiak Milano

Smażenie
  • Czy mogę usmażyć naleśniki bez tłuszczu?

    Należy pamiętać o tym, iż nie wszystkie potrawy można smażyć bez dodatku tłuszczu. Smażenie jajecznicy, naleśników, placków ziemniaczanych czy panierowanych kotletów schabowych, wymaga zastosowania niewielkiej ilości tłuszczu. W tym przypadku stosujemy tzw. filtr olejowy, który pełni rolę delikatnej powłoki uniemożliwiającej przypalenie potrawy. Niewielką ilość tłuszczu rozprowadzamy specjalnym pędzelkiem lub ręcznikiem papierowym, usuwając jednocześnie jego nadmiar. Przy smażeniu z dodatkiem tłuszczu nie można nagrzewać patelni do testu kropli, ponieważ patelnia nie może być maksymalnie rozgrzana. Jak to sprawdzić? Jeśli krople wody wrzucone na patelnię "tańczą" po jej powierzchni podobnie jak krople rtęci to oznacza, że patelnia rozgrzana jest za mocno. Należy wówczas wyłączyć źródło energii i poczekać, aż patelnia trochę przestygnie. Krople wody powinny wyparować natychmiast po zetknięciu się z powierzchnią patelni - to będzie oznaczać, że można położyć filtr olejowy i smażyć jajecznicę. Ta technika ta dotyczy zarówno smażenia na patelniach groszkowych, płaskich jak i na patelniach ceramicznych.

     
  • Czy można smażyć na patelni groszkowej w mięsa panierowane?

    Należy pamiętać o tym, iż nie wszystkie potrawy można smażyć bez dodatku tłuszczu. Smażenie jajecznicy, naleśników, placków ziemniaczanych czy panierowanych kotletów schabowych, wymaga zastosowania niewielkiej ilości tłuszczu. W tym przypadku stosujemy tzw. filtr olejowy, który pełni rolę delikatnej powłoki uniemożliwiającej przypalenie potrawy. Niewielką ilość tłuszczu rozprowadzamy specjalnym pędzelkiem lub ręcznikiem papierowym, usuwając jednocześnie jego nadmiar. Przy smażeniu z dodatkiem tłuszczu nie można nagrzewać patelni do testu kropli, ponieważ patelnia nie może być maksymalnie rozgrzana. Jak to sprawdzić? Jeśli krople wody wrzucone na patelnię "tańczą" po jej powierzchni podobnie jak krople rtęci to oznacza, że patelnia rozgrzana jest za mocno. Należy wówczas wyłączyć źródło energii i poczekać, aż patelnia trochę przestygnie. Krople wody powinny wyparować natychmiast po zetknięciu się z powierzchnią patelni - to będzie oznaczać, że można położyć filtr olejowy i smażyć jajecznicę. Ta technika ta dotyczy zarówno smażenia na patelniach groszkowych, płaskich jak i na patelniach ceramicznych.

  • Dlaczego podczas smażenia na patelni groszkowej przypala mi się mięso?

    Podczas smażenia bez tłuszczu na patelni groszkowej mięso się nie przypali, jeżeli zostaną spełnione odpowiednie warunki.
    Najczęściej przyczyna przypalania mięsa tkwi w zbyt mocno rozgrzanej patelni. Aby dobrze określić stopień rozgrzania patelni, należy przeprowadzić test kropli wody. Przy prawidłowej temperaturze, która jest idealna do smażenia, krople wody nie wyparują od razu, a będą "tańczyć" na powierzchni patelni jak rtęć. Patelnia nie powinna się nagrzewać do smażenia bez tłuszczu dłużej niż 3-5 minut.
    W przypadku wątpliwości i podejrzenia, że patelnia jest rozgrzana zbyt mocno, sugerujemy wyłączyć źródło energii, pozwolić patelni ostygnąć, po czym rozgrzać ją ponownie kontrolując czas i powtórzyć test kropli.

  • Instrukcja smażenia bez tłuszczu na patelni groszkowej - krok po kroku

    Smażenie mięsa niepanierowanego z marynatą lub bez marynaty - krok po kroku

    • Postaw patelnię groszkową na źródle energii. Przykryj ją pokrywką. Kiedy wskaźnik termometru znajdzie się w na zielonym polu (około 2-5 minut w zależności od źródła energii cieplnej), sprawdź patelnię testem kropli wody
      Jeśli krople wody będą ślizgać się na powierzchni patelni, to oznacza, że patelnia jest rozgrzana właściwie, jeśli woda wyparuje – patelnia nie jest jeszcze rozgrzana dostatecznie do smażenia mięsa.
    • Na właściwie rozgrzanej patelni połóż wcześniej przygotowane mięso. Zacznij je smażyć pod przykryciem, pilnując, aby wskaźnik termometru nie znalazł się na czerwonym polu.
      Jeśli wskaźnik termometru znajdzie się na czerwonym polu, wyłącz źródło energii.

      Kontakt z rozgrzanym dnem patelni zamknie pory na powierzchni mięsa i będzie ono miało tendencję do przywierania do dna, w tym czasie nie odrywaj potrawy od dna, pozwól mu się spokojnie smażyć. Po kilku minutach, w zależności od gatunku mięsa, mięso samo odejdzie od dna.
    • Po tradycyjnym czasie smażenia konkretnego gatunku mięsa np. filet z kurczaka – 3-5 minut, przełóż mięso na drugą stronę. Jeśli rodzaj mięsa należy do delikatnych i miękkich (filet z kurczaka) – po przełożeniu mięsa na drugą stronę wyłącz źródło ciepła i przykryj naczynie ponownie pokrywką. Mięso usmaży się dzięki energii zgromadzonej w akutermicznym, kumulującym ciepło dnie patelni. Kontynuujemy smażenie na wyłączonym źródle energii, biorąc pod uwagę czas smażenia tego konkretnego gatunku mięsa i wielkości porcji.
    • Patelnię, na której smaży się mięso, można przykryć pokrywą, mięso stanie się wtedy wilgotne i soczyste. Jeśli ma pozostać chrupkie, lepiej, aby patelnia pozostała odkryta.

     
  • Instrukcja smażenia z niewielką ilością tłuszczu - krok po kroku

    Smażenie naleśników, jajecznicy, placków ziemniaczanych, racuchów - krok po kroku.

    • Należy zacząć od właściwego rozgrzania patelni – nie może być rozgrzana za mocno. Wykonaj test kropli wody. Jeśli kropelki wody ślizgają się na powierzchni patelni, patelnia jest rozgrzana za mocno. Wyłącz źródło energii i poczekaj, aż patelnia chwilę ostygnie. Test kropli wody powinien pokazać, że woda wyparowuje natychmiast po kontakcie z patelnią – wtedy patelnia jest rozgrzana właściwie.
    • Teraz rozprowadź na patelni cienką warstwę tłuszczu tak, aby stanowiła filtr pomiędzy patelnią a smażonym produktem, np. przy pomocy specjalnego pędzelka lub oliwy w sprayu. Przy smażeniu np. naleśników czy racuchów można na czas smażenia wyłączyć źródło energii.

      Podczas smażenia tego typu potraw należy pilnować, aby patelnia nie rozgrzała się za mocno, wtedy potrawa się spali.
    • Jajecznica wymaga najmniejszego rozgrzania patelni. Należy rozgrzać patelnię tak, aby test wody pokazał odparowanie wody. Wyłączyć źródło energii i dopiero smażyć jajecznicę, gdyż w innym przypadku może się przypalić i przylgnąć do powierzchni patelni. W przypadku jajecznicy również wymagany jest filtr olejowy.
  • Jak dowiedzieć się o tym czy rozgrzała się patelnia ze zwykłym dnem nie nakrywając jej pokrywą?

    Każde naczynie posiada akutermiczne dno, które rozgrzewamy do smażenia w taki sam sposób. Najprościej przeprowadzić tzw. "Test kropli wody"

    Na dno rozgrzanego naczynia lub patelni należy wlać kilka kropli wody i jeżeli będą się zachowywały jak rtęć, a nie parowały, to znaczy, że naczynie jest właściwie rozgrzane i gotowe do smażenia.